Platser i Sverige som du måste besöka

0

I samband med att man slagit ner på vår egen historia och kultur så har det blivit en självklarhet att åka utomlands för att uppleva både kultur och historia men faktum är att Sverige är ett oerhört rikt land både när det gäller besöksmål för kultur och historia men också för att uppleva natur eller hantverk. Här har vi tagit fram några förslag på platser att besöka. 

Varnhem – Skara kommun, Västergötland
Varnhem i Skaras kommun är en plats rik på historia. Här kan du till exempel besöka Varnhems klosterkyrka och dess klosterruiner, Lära dig mer om kristna vikingar på Kata gård eller titta på tranor vid Hornborgarsjön, Man kan även passa på att ta sig till Skara domkyrka eller till Husaby källa där Olof Skötkonung döptes.

Gudmundstjärn – Sundsvalls kommun, Medelpad
En välbevarad självhushållande storgård med byggnader från 1700-talet. En magisk plats och populärt besöksmål där allt har bevarats så som det en gång såg ut. Gudmundstjärn var självhushållande och här fanns allt från snickeri till tvättstuga, kvarn och sågverk. Öppet för besök under sommaren med guidade turer.

Smögen – Sotenäs kommun, Bohuslän
Smögen är en underbar plats under sommaren där man verkligen kan njuta av den svenska sommaren. Smögen är en naturlig samlingsplats för de som är ute med båt men även utan båt kan du njuta av den svenska sommaren med bad, krabbfiske, räkmacka och trevligt sällskap och en promenad på Smögenbryggan.

Astrid Lindgrens värld – Vimmerby kommun, Småland
Oavsett om man har barn eller inte kan ett besök på Astrid Lindgrens värld vara värt sin tid. Att få återuppleva alla böcker och filmer från barndomen i en värld av teater är en speciell upplevelse.

Kolarbyn – Skinnskatteberg, Västmanland
Kanske det mest primitiva vandrarhemmet i Sverige. Kolabyn i Skinnskatteberg erbjuder boende i form av kolarkoja. Kolarkojorna byggdes historiskt sett upp av kolarna (arbetarna) för att ha en boendeplats medan man arbetade med att producera kol. Kolarbyn bevarar denna traditionella framställning och erbjuder flertalet aktiviteter såsom vandring, fiske, bäversafari mm.

Abisko – Kiruna kommun, Norrbotten
Kungsledens start och världens bästa plats för att se norrsken. Abisko är storslaget och underbart vackert. Förutom naturen finns både museum och populära Aurora Sky Station.

Vadstena kloster – Vadstena kommun, Östergötland
Vadstena kloster ritades av Heliga Birgitta och är en magisk plats att besöka. Precis som med Varnhems kyrka och kloster så stoppade man sakta men säkert all verksamhet i samband med reformationen. Sedan dess har klostret används till allt från sjukhus till inhysning av pensionerade soldater.

Glasriket – Småland
I sydöstra Småland, även kallat Glasriket finns svensk glashistoria i en underbar miljö. Här har man arbetat med glas i världsklass sedan 1700-talet och än idag arbetar med med glasblåsning på traditionellt vis. Här kan du spendera flera dagar med allt från att besöka olika glasbruk, äta gott och uppleva den vackra naturen. Det går även att boka kurser och testa på att blåsa glas.

Marstrand – Kungälvs kommun, Bohuslän
Mest känd för Marstrandsön med sin massiva Karlstens fästning strax utanför Göteborg i Kungälvs kommun. Fästningen har varit en viktig plats och är rik på sin historia. Den har varit bas för vår försvarsmakt, blivit förlorad till dansken genom ett listigt anfall och fungerat som fängelse för bland andra Lasse-Maja som kanske är den mest kända fången. Idag är Karlstens fästning ett uppskattat turistmål och varför inte passa på att besöka Bohus Fästning som inte ligger allt för långt bort.

Fulufjällets nationalpark – Älvdalens kommun, Dalarna

I Fjulufjällets nationalpark kan du se världens äldsta inviduella trädklon. Trädet i sig är uppväxt på nytt men det kommer från samma rötter och är genetiskt samma träd som stod där för över 9500 år sedan. Här finns också Sveriges högsta vattenfall på omkring 125 meter.

Siaröfortet – Stockholms skärgård 

I samband med att första världskriget utbröt så bestämde man sig för att bygga upp ett försvarsfort i Stockholms norra skärgård för att skydda inloppet mot Stockholm. Siaröfortet var inte klart förrän efter första världskriget och bestämdes omodernt i samband med andra världskriget och har därför aldrig varit i bruk. Man har haft militärövningar här men idag fungerar det som ett museum och är en riktigt häftig upplevelse.

Kebnekaise – Kiruna kommun, Norrbotten
Alla svenskars dröm med en given plats på listan. Sveriges högsta berg och kanske det mest välbesökta. Borde självklart bestigas någon gång under ens livstid.

Kevin Eriksson