Nifelheim 2019

0

Den 15-17 februari var det dags för den tredje upplagan av Nordisk Ungdoms årliga vinterläger Nifelheim. Årstiden till trots hade en varmfront precis dragit in och i stället för ett vinterläger med 3 dm snö som det varit två veckor tidigare blev det mer av ett vårläger med plusgrader och värmande sol.

Lägerdeltagarna samlades på fredagseftermiddagen för att gemensamt åka till en avlägsen gård i Västergötland. Efter många timmars bilkörning anlände deltagarna till den gamla gården där lägret skulle hållas, och efter en snabb rundtur i mörkret inkvarterades deltagarna på vinden i ett vackert gammalt torp.

Följande dag var det dags för lägret att börja på allvar med uppställning klockan 07:00. Dagen började med morgonträning, och deltagarna kämpade på tills alla var helt slut.

Några av deltagarna gör dips i morgonkylan

Efter morgonträningen serverades frukost. Därefter var det dags för självförsvarsträning. I det här fallet var det boxning som tränades. Deltagarna fick lära sig olika slagtekniker samt hur man blockerar och undviker slag på bästa sätt. Efter teknikträningen kördes både lätt och hård sparring.


Två av deltagarna övar på boxningstekniker
En och annan träff satt där den skulle

När boxningen och sparringen var avklarad var det dags för en kortare utbildning i hur man gör upp eld från grunden med endast eldstål och material man kan hitta i skogen. Deltagarna fick i uppgift att i närområdet hitta allt som behövdes för att så snabbt som möjligt göra upp en eld.

Tändved förbereddes i förväg för att snabbt kunna läggas på elden
Näver skrapades för att kunna tändas med eldstål
När elden i nävern väl tagit fart lade man på kråkris
Sen hade man en värmande brasa

Efter självförsvarsträningen och eldkursen var det dags för lunch. Därefter började deltagarna bygga det vindskydd de skulle spendera natten i. Deltagarna delades upp i grupper och fick olika uppgifter för att så effektivt som möjligt få upp vindskyddet.

Vissa fick hugga granris, medan andra fick gräva upp rötter som användes som rep.
Efter några timmars arbete med endast knivar, yxor och det naturen hade att erbjuda i form av byggnadsmaterial stod vindskyddet färdigt. Inga konstgjorda material användes för att bygga vindskyddet. Till rep användes rötter och som tak ett tjockt lager granris.

Endast naturmaterial användes för att bygga vindskyddet
På jakt efter byggnadsmaterial
Vindskyddet behövde vara stort för att alla deltagare skulle få plats.
Ett nästan osynligt vindskydd

När vindskyddet efter mycket granrishuggande och rotgrävande var färdigbyggt hade det börjat skymma, och det var dags för ett vinterbad. Deltagarna åkte till en närbelägen sjö där ett stort bål gjordes upp. Sedan badade alla i det iskalla vattnet. Efter badet satt deltagarna runt bålet och pratade om både gamla minnen och framtida planer.

Efter en stund var det dags att åka tillbaka till vindskyddet för att laga middag och därefter sova.

Perfekt glöd för att värma på mat
Mat stektes på en så kallas blåslampa, som fungerar som en spisplatta

När alla hade ätit kröp man ner i sovsäckarna och de flesta somnade direkt efter den långa och uttröttande dagen. Tack vare det välbyggda vindskyddet var deltagarna torra och utvilade när de vaknade trots att det regnade hela natten.

Söndagen började med frukost för att sedan städa huset vi sovit i den första natten. På hemvägen besöktes den urgamla klosterkyrkan i Varnhem, där Stockholms grundare Birger Jarl ligger begravd. Kyrkan var tyvärr stängd för besökare, men deltagarna kunde ändå gå runt och utforska ruinerna från det gamla klostret och beskåda den vackra kyrkans arkitektur utifrån.

Varnhems klosterkyrka
Vapensköldar över ingången
Några av deltagarna i klosterruinerna

Sammanfattningsvis var vinterlägret kort men intensivt och framförallt väldigt roligt. Vi ser redan fram emot nästa års vinterläger och vårt årliga sommarläger Skandinaviska veckan som kommer däremellan. Vi vill tacka alla deltagare som var med och förgyllde helgen och gjorde det till vårt bästa vinterläger hittills.

Vi ses nästa år!