Yttrandefriheten som försvann

0

Med inte mindre än 107 åtalspunkter går JK fram mot Nordiska Motståndsrörelsens tidning Nordfronts tidigare ansvarige utgivare. Det är uppenbart att åtalet syftar till att stävja politiskt arbete och en fri politisk diskussion, bland annat då delar av åtalet berör åtalspunkter från gammalt material som redan varit föremål för genomgång av JK.

Senaste året har åtalen duggat tätt mot företrädesvis äldre som kommenterat invandringen på internet. Förra veckan rapporterade bland annat Fria Tider om en 65 årig dam som dömts till fängelse för att ha kritiserat invandringen. Ett angränsande exempel är att nyligen dömdes ett stort antal aktivister från Nordisk Ungdom för att ha bedrivit normal politisk verksamhet och kritiserat Gaypride spektaklet genom att nyttjat sin demonstrationsfrihet. Snaran verkar dras åt.

Vi har en grundlag som är tänkt att garanterar yttrandefrihet och tryckfrihet, men lagen hets mot folkgrupp underminerar grundlagen eftersom den är en subjektiv lag som dessutom är satt i ständig förändring. Yttrande- och tryckfriheten är fundamental i ett fritt samhälle. Det hindrar inte att hot eller förtal kan stävjas med legitima lagliga medel dock. Men det vet vi alla att det inte är frågan om i dessa fall, utan åtalet är istället ett angrepp mot att fritt få formulera politiska åsikter och analyser. Rätten att få uttrycka oss måste vi kräva både för oss själva och för andra organisationer och personer.

Dessa grundlagsfästa friheter angrips där det är lättast att komma fram. I skrivandes stund är det framförallt Nordiska Motståndsrörelsen, en öppet nationalsocialistisk organisation, som står i skottgluggen. Säkert för att det är många som tycker att det är jobbigt att stå upp för deras rätt att yttra sig. För oss är dock saken enkel, vi har flera fundamentala ideologiska skillnader med denna organisation, men vi kommer försvara dess rätt att bedriva en legitim politisk verksamhet. Att en åklagare hävdar att en regimkritisk tidning bedriver allvarlig brottslighet och inte politisk verksamhet är något vi är vana med från diktaturer och borde oroa även den mest blåögda personen när det sker i Sverige.

Ytterligare oroväckande är att myndigheterna börjat träna på iscensatta scenarios där regimkritiker oskadliggörs, fängslas och förtrycks på olika sätt. Jag tänker på projektet Vårsol som Nordfront med hjälp av en visselblåsare rapporterat om tidigare. Simuleringen innehåller märkligheter som att regimkritiker förvägras att åka buss och att det är från invandringskritiskt håll som bilbränder sker. Något som också framförts på fullaste allvar i svensk media, syftet skulle tydligen vara att underminera samhällsstabiliteten.

Både projekt Vårsol och åtalet mot Nordfronts ansvarige utgivare förtjänar att uppmärksammas och markeras emot, för de är viktiga tecken i tiden och de syftar till inskränkningar i allas våra friheter.

Björn Herstad