Packlista fem dagar i skogen

0

För en tid sedan bestämde vi, ett par nära vänner, oss för att spendera en vecka i skogen. Vi har visserligen spenderat många helger i skogen men för första gången skulle vi spendera en arbetsvecka i tält, borta från civilisationen, för att hitta lugnet och lära oss färdigheter som gör oss självsäkra i vildmarken.  

Vi bestämde ett datum och tog ledigt från jobbet. Vi satte oss ner och gjorde en matlista, en packlista och en lista med aktiviteter. Tanken var inte att vi skulle vandra, som man oftast gör när man är ute länge. Tanken var att vi skulle testa på att leva i ett läger. Det kan låta enkelt men det är svårare än vad man tror att leva i ett läger i skogen en hel arbetsvecka. Inte bara för att det är krångligare att laga mat, diska, duscha och gå på toaletten utan också för att man blir uttråkad av att sitta på en stubbe en hel vecka. Man måste ha saker att göra. 

Vi satte tidigt en rutin på uppstigning, avfärd för aktivitet och tider för mat. Vi turades om med att laga maten och spenderade större delen av dagarna med att utforska olika områden och att träna på olika färdigheter som tex att hitta drickbart vatten och göra eld. Det märktes direkt att rutinen var viktig. Så fort rutinen sprack så sprack också humöret och orken.  

Det största problemet vi hade innan avfärd var packlistan. Vad behöver vi ha med oss? Vi sökte på internet, läste i böcker och använde oss av våra egna erfarenheter. Till slut fick vi ihop en listan som fungerade väldigt bra. Vårt största problem, som alltid när man är ute i skogen, var vatten. Vi skulle haft med oss mer vattenförvaring och bättre utrustning för att koka eller rena vattnet.  

Packlistan är något ändrad sen vi skrev ihop den första gången. Några saker har plockats bort och några lagts till efter utvärderingen av resan. Vi var fyra personer som var ute. Tre vuxna och ett barn (9år). Packlistan är gjord både för den enskilda personen men också för gruppen som helhet. 

Kläder

1 Byxa, grövre

1 Skjorta (helst långärmad) 

1 Ryggsäck

1 Par kängor

1 Regntät jacka (alternativt jacka + regnjacka)

1 Varm tröja
3 Par kalsonger
4 Par strumpor

2 Par underställ (alternativt t-shirt) 

1 Par lediga byxor

1 Huvudbonad

1 Bälte

1 Par arbetshandskar

 Hygien
1 Stor handduk
1 Liten handduk
1 Tandborste + tandkräm

1 Tvål för kroppstvätt

1 Tvättmedel eller tvål för tvätt av kläder

1 Diskmedel
1 Handsprit
2 Toapapper
1 hopfällbar hink eller liknande för disk
Rakartiklar

 Sova
1 Tält
1 Sovsäck
1 Liggunderlag
1 Kudde (helst uppblåsbar) 

 Matlagning
1 Kök (stormkök eller liknande)
1 Vattenflaska i bältet
3 1,5L petflaska med vatten
1 Kåsa/kopp
1 Tallrik
1 Tändstål
1 Tändstickor
Reningstabletter
Köksredskap (Slev, stekspade mm)
Bestick (kniv, gaffel, sked)
Större behållare för kokning av vatten

Verktyg
1 Kniv
1 Visselpipa (används ifall man går vilse)
1 Yxa
1 Såg
1 Fältspade
1 Kompass
Nål och tråd
Anteckningsblock och penna
Rep

Sjukvård
1 Litet personligt första förband (ska alltid bäras i fickan)
1 Större första förbandskit (kan läggas i lägret. Tas med i ryggsäck vid utflykt)

Den här listan räcker gott och väl. Vissa kan tycka att det är för mycket, vissa för lite. För oss fungerade den här listan perfekt. Det var inte för mycket och gav oss samtidigt tillräckligt mycket för att ha det bekvämt. Det finns mycket mer man kan utöka listan med och därför gjorde vi även en lista med saker man kunde ta med sig om man ville. 

Valfritt (x = rekommenderas)

Regnskydd till ryggsäck x
Böcker x
Fotkräm
Skavsårsplåster x
Myggmedel
Solkräm
Klocka x
Fiskeutrustning 
Kikare
GPS
Vattentester x
Multiverktyg
Radio
Ficklampa
Pannlampa x
Batterier x
Solglasögon
Lättare skor