Italienska folket: Stoppa invandringen!

0

Ett av årets viktigaste och mest intressanta val hölls i går i Italien. Som väntat var det en stor framgång för populistiska och invandringskritiska partier. Den politiska kartan i Europa ritas om i en allt snabbare takt. 

Som väntat gick det styrande socialliberala partiet, Demokratiska partiet, bakåt med minst 6 procentenheter till runt 18 %. Koalitionen där Demokratiska partiet ingår i väntas enbart nå upp till 23 %. Istället är det populistiska Femstjärnerörelsen som kraftigt går framåt och når drygt 32 % av rösterna. Högerkoalitionen med en kraftigt invandringskritisk plattform får tillsammans 37 % av rösterna. Läget blir nu ovisst eftersom en regering måste samla minst 40 % av rösterna för att kunna bildas.

Högerkoalitionen består av fyra partier där Berlusconi med sitt parti Forza Italia tidigare framträtt som den främsta företrädaren innan valet. Men nu när valresultatet är klart har balansen inom detta block tippat och Berlusconi har fått se sig omsprungen. Partiet Lega går nämligen om Forza Italia och får 3 procentenheter mer. En framtida möjlig regering kan då vara Femstjärnerörelsen och Lega men Femstjärnerörelsen har tidigare sagt att de inte vill samarbeta med något annat parti.

Partiet Lega hette tidigare Lega Nord och var ett separatistiskt parti med målet att dela Italien i två länder. Den ekonomiskt starkare norra delen och den södra fattigare delen. Under partiledaren Matteo Salvinis ledning har partiet dock gått i en tydligare allmänt invandringskritiskt håll i paritet med Sverigedemokraterna eller franska Nationella fronten. I valet gick de från 4 % till 17 %.

Den tredje koalitionspartnern är nationalkonservativa Italiens bröder med en ökning från 2 % till 4 %.

I valet ställde även CasaPound upp som vi tidigare skrivit om. I det här valet nådde de inte fram till parlamentet men de ökade ändå rejält från förra valet och landade på 1 % av rösterna. I helgen var det även regionval i bland annat Lazio vilket är regionen där huvudstaden Rom ligger i. Rösträkningen har precis påbörjats men det finns chans för CasaPound att ta sig in i regionen vilket skulle vara den första regionen med representanter från CasaPound.

Valkoalitionen Italien för italienarna mellan de nationalistiska partierna Forza Nuova och Trikolorflamman kommer antingen minska något eller stå still vid en jämförelse från förra valet då de både partierna ställde upp var för sig, de fick i detta val 0,38% av rösterna.

Det italienska folket har med valet visat vad de anser om den rådande invandringen, den frågan valet mestadels har handlat om. Globaliseringsanhängarna förlorade stort och det är nu de populistiska och invandringskritiska partierna får visa om de klarar av den rådande situationen. Om de inte visar sig dugliga finns det både ett fascistiskt alternativ i CasaPound och ett nationalradikalt i Forza Nuova för det italienska folket att hoppas på.