Thaiboxning vs jiu-jitsu vs MMA – Vad ska man välja?

0

Att vara bra på att slåss kan tyckas vara ganska meningslöst i dagens samhälle. Hur många gånger slåss egentligen den genomsnittlige svensken? Trots detta så är alla möjliga olika kampsportshallar fyllda av människor som vill lära sig det. Det finns inga pengar att hämta i kampsporten om du inte är riktigt duktig och det är förmodligen ganska få som tycker om att åka på stryk ett par gånger i månaden. Ändå är hallarna fyllda och det finns tre anledningar till det.

  • Det är bra träning.
  • Det är roligt.
  • Man får bättre självförtroende.

Alla tre anledningar hänger ihop

Kampsport har en förmåga att träna hela kroppen, samtidigt som du lär dig olika tekniker vid varje träningstillfälle. När kroppen blir mer och mer fysiskt stark och du blir bättre och bättre på det du utövar så blir det också roligare för varje gång. Ju mer du tränar, desto bättre fysisk kropp du får och ju mer du lär dig hantera konsten i att slåss så ökar också ditt självförtroende. Inte nödvändigtvis för att du kan slåss utan för att du har kontroll över din kropp och vet vad du är duktig på men framförallt för att du inte längre är rädd för att hamna i en obekväm situation. Även om det sällan händer att man hamnar i en situation som kräver våld så är det väldigt skönt att veta att man inte är helt utelämnad om det skulle hända och faktum är att det ofta är lättare att avstyra en situation om man har kontroll över sig själv. Självförtroendet stärks också av vetskapen att du faktiskt kan skydda och hjälpa människor i din omgivning, dels genom att du är fysisk stark men också av att du kan försvara dig själv och andra. 

Då är frågan vilken kampsport man ska välja och det är inte alltid helt enkelt. Exempelvis är thaiboxning mycket bättre än jiu-jitsu om du vill kunna hantera ett regelrätt slagsmål medan jiu-jitsu lär dig att lägga ner någon på backen så att du kan lugna ner personen eller hålla fast honom till polisen kommer. Thaiboxning är då vettigare om du möter flera personer medan jiu-jitsu kan vara bättre om det bara är en person. Det är även andra saker som spelar in. Din ålder, ditt arbete och tidigare skador för att ta några exempel. 

Jiu-jitsu

Jiu-jitsu finns i flera olika former idag och det vanligaste är att man pratar om Brasiliansk jiu-jitsu (BJJ) och modern jiu-jitsu. Brasiliansk jiu-jitsu fungerar bäst om du ska tävla eftersom man inte fokuserar på självförsvar utan ser det mer som en typ av brottningsteknik som används på en matta i en sporthall. Är du mer intresserad av självförsvar så är modern jiu-jitsu att föredra. Det finns också olika stilar inom jiu-jitsu vilket kan göra det svårt att hitta liknande träning på två olika klubbar.

Jiu-jitsu gör dig väldigt smidig och rörlig men alla kroppar passar inte för att ligga i obekväma och konstiga ställningar eller för att kastas i golvet, utan kan ta ganska mycket stryk vilket kan resultera i skador som du inte vill ha. Klubbarna är dock ofta noggranna med att värma upp och se till att träningsnivån passar dig och din kropp vilket minskar skaderisken betydligt. Risken för skador bör vara större i BJJ än andra typer av jiu-jitsu eftersom man ofta låser armar, ben och leder för att slå motståndaren medan man i andra typer av jiu-jitsu använder sig av mer följsamma rörelser, i försvarssyfte. Med rätt tränare och träningsnivå bygger du dock upp både din kropp och dina kunskaper vilket gör att skaderisken blir väldigt liten. 

Det roliga med jiu-jitsu är att träningen ofta är fylld med blandade tekniker vilket gör träningen väldigt varierad. Hittar du rätt klubb så kan du lära dig allt från brottning på en matta till slag, sparkar och försvar mot tillhyggen vilket gör att ju jutsu kan passa väldigt bra i självförsvarssyfte och blir en rolig allroundsport som tränar hela kroppen i både styrka och smidighet. 

Thaiboxning

Thaiboxning är i många avseenden betydligt enklare. Man fokuserar på få tekniker och försöker göra dem så bra som möjligt. Man läser visserligen av sin motståndare men thaiboxningen är mycket mer rakt på och framåt. Från början var thaiboxning en typ av självförsvar och attackteknik som användes av thailändska armén men idag har i stort sett hela närstridssystemet tagits bort och istället har man fokuserat på att göra det till en sport. Precis som med jiu-jitsu så finns det självklart risk för skador men också här startar man nästan alltid i nybörjarkursen och tar det väldigt lugnt i början. Sakta men säkert kommer du härda din kropp och kunna träna hårdare. 

Thaiboxning som sport är relativt stor och det finns ofta möjligheter för att gå matcher. I självförsvarssyfte så ger thaiboxning fördelen att du helt enkelt lär dig att utdela slag, sparkar, armbågar och knän samtidigt som du lär dig att ta en smäll eller två och därför fungerar thaitboxningen ofta väldigt bra i ett slagsmålsscenario. I träningen ingår dock ingen typ av självförsvar i klassisk mening. Du lär dig inte att freda dig mot flera motståndare eller mot motståndare med tillhyggen. 

MMA

MMA är kanske den mest populära kampsporten idag och startade egentligen som det ultimata testet. Man ville se olika typer av fighters mötas i en ring för att se vem som vann. Är en boxare bättre än en brottare, är BBJ mer effektivt än kickboxning osv. Ganska tidigt märkte man att de som kunde brottas hade en fördel eftersom de som var vana att stå upp inte hade en susning på mattan och man insåg då vikten av att kunna tekniker både stående och liggande. Det tog inte lång tid innan man ville förbjuda den typen av kamp och för att få fortsätta med sporten införde man en hel del regler som så småningom formade MMA som den är idag. Fördelen med MMA är att du tränar både stående och liggande, du lär dig utdela slag, sparkar, armbågar och knän precis som i thaiboxning men du lär dig också teknikerna på mattan. Det är väldigt vanligt att en MMA-fighter fokuserar på just BJJ och Thaiboxning eftersom det ger en bra kombination i sporten. Precis som tidigare så har man oftast nybörjargrupper och börjar försiktigt men skaderisken blir naturligtvis större eftersom det är fler moment och mycket att lära sig. 

Fördelen med MMA är självklart att du får lära dig att slåss både stående och liggande och det är förmodligen det som gör sporten så oerhört populär. 

Sammanfattning

I slutändan handlar det helt och hållet om vad du själv gillar och vad du vill få ut av träningen. Jag föredrar MMA eftersom jag gillar den råa, explosiva kraften i en stående fight och att man måste tänka när man ligger på mattan för att inte låta motståndaren få övertaget. En god vän till mig skulle aldrig få för sig tanken att träna MMA eftersom man sällan har någon nytta av brottning i ett slagsmål och han vill träna för att kunna försvara sig med explosivitet. För honom är thaiboxning ett självklart val. Är du ute efter att träna självförsvar så är förmodligen den rätta ju jiu-jitsuklubben något för dig. Vill du bara lära dig att de facto slåss och kanske gå en match i en ring så är thaiboxning ett bra val och om du vill mixa upp träningen så är MMA givet. Samtidigt ska man komma ihåg att flera delar av de olika kampsporterna är lika och jiu-jitsu kan t.ex. fungera precis lika bra i en slagsmålssituation som thaiboxning och din MMA-träning kan komma lika väl till hands i en självförsvarssituation som din jiu-jitsu-träning.

Oavsett vilken sport du väljer så kommer du bli smidigare, starkare, mer explosiv och få betydligt mycket bättre självförtroende. Tänk dock på att testa dig fram försiktigt. Vissa kroppar håller helt enkelt inte för att ligga och brottas och vissa kroppar klarar helt enkelt inte av sparkar mot lår som kan träffa knät t.ex. Klubbarna är i 9 fall av 10 väldigt seriösa och svarar gärna på frågor. Slå en signal, be att få gå några gratis provträningar och prata med tränaren om dina eventuella skador du haft för att se om det påverkar träningen. Kom dock ihåg att kroppen klarar av mer än vad man tror och du behöver inte oroa dig för skador om du gör allt rätt och riktigt.

Kevin Eriksson