Katerina Janouch: “Vi kommer fortsätta demonstrera. Lita på det.”

0

“Det är så klart framför allt för barnens skull jag gör allt det här.” Det säger den kända barnboksförfattarinnan Katerina Janouch efter ett antal helger med folkliga protester mot FN:s migrationsavtal. 

Det har stormat rejält i media – hela etablissemanget riktar nu sin kritik mot fredliga folkliga protester – den ena beskyllningen efter den andra levereras. För i Sverige av idag är det inte makten som kritiseras, de som har ansvaret, de som låtit Sverige förfalla, de som berikat sig själva på kuppen. I stället är det de som protesterar mot vanskötseln som hängs ut och stigmatiseras. Journalisterna har blivit maktens papegojor.

Katerina Janouch har dock inte låtit sig skrämmas, tvärtom meddelar hon nu i ett blogginlägg att kampen fortsätter mot den korrupta elit som raserat Sverige och hon uppmanar alla att gå ut och protestera. Vi är verkligen inte bortskämda med personer i offentligheten som vågar säga det alla redan vet.

När Expressens Jens Liljestrand skriver “Framför allt undrar jag hur det känns. När etablissemanget – branschen, förlagen, medierna, bokhandeln – vänder dig ryggen och den enda vägen som finns för dig vidare in i megafonen, in i det svarta.” är det smaklöst nog att han försöker tysta någon som säger vad denna tror på genom att denna ska få kalla fötter pga ekonomisk och social utfrysning. 

Men det är än värre för det han skriver är ämnat åt han själv, åt hans kollegor, åt alla de som befolkar vår offentlighet, inte åt Katerina. Han säger att de är här på nåder, som elitens beskyddare och propagandister. I utbyte mot er själ får ni kändisskap, feta löner och ni får komma på våra fester, det är vad han säger. Mekanismerna är lika triviala som med innegänget i en amerikansk highschool-film men konsekvenserna desto ödesdigrare. 

Personer som kritiserar protesterna och en folklig resning är helt enkelt maktens lydiga redskap. De uppbär sina positioner så att eliten fortsatt ska kunna berika sig själv på bekostnad av oss alla. Eller så vill de komma in i värmen själva. De karaktärsmördar utan att blinka, de fryser ut och stigmatiserar, de tystar det fria samtalet, debatten och idéutbytet. De tystar kritik mot de styrande, inte genom sakargument utan genom glåpord och utfrysningsmekanismer. Därför är de också medansvariga.

Björn Herstad

 Relaterat: