Förstå vem du är och hitta ett arbete som passar dig.
Det fina med människor är att alla är olika. Vi är duktiga på olika saker och vi tycker om olika arbeten. Det är självklart ingen slump. Skulle alla vara bra på samma sak så hade vi inte haft något samhälle att leva i. Det är också därför det är så viktigt att sätta ära i att göra ett bra jobb oavsett om man arbetar som sopgubbe, brandman eller politiker.
Att veta vad man ska arbeta med är dock inte alltid så lätt. Vi tar vårt första viktiga val för ett framtida arbete i högstadiet, när vi väljer skola. Men i den åldern vet nog ingen riktigt vad man vill göra och det är tyvärr ganska få som listar ut det senare i livet också.
Hur kommer det sig att vi är lika undrande över vad vi vill göra när vi är 15 som när vi är 35.
Det är populärt att prata om att hitta sig själv men det är ganska få som vet vad det egentligen betyder eller hur man gör. Reklamen i TV, i telefonen och i affärer försöker få oss att tro att det handlar om resor till varma länder, semester och dyra kurser.
Uttrycket ”hitta sig själv” är väldigt passande för företag eftersom det spelar på känslor och har en mysig men också viktigt klang som får oss att reagera. Vad ”hitta sig själv” egentligen betyder är att förstå vem man är. Vad tycker jag är roligt, vad är jag duktig på, vad är viktigt för mig, vad vill jag genomföra i mitt liv och vilka ideal har jag. De vanligaste svaren man får när man frågar vem någon är, är svar som, jag heter, jag kommer ifrån, jag gillar att och jag jobbar med. Det är sällan vi behöver reflektera mer än så över oss själva men för att veta vad man vill i livet så måste man fråga sig själv vem man verkligen är och vad man verkligen vill.
Frågor som kan vara intressanta att svara på
Vad har du för förebilder?
Hur vill du bli ihågkommen när du går bort?
Vilka värderingar vill du föra vidare till dina barn?
Vad vill du tillföra på jorden?
Varför har du tagit de livsval som du tagit?
Varför arbetar du där du arbetar?
Om du kan börja arbeta med vad som helst i morgon, vad skulle det vara?
Vad är viktigt för dig?
Reflektera över varför du svarar som du svarar. Har du själv kommit fram till svaren eller är det helt enkelt något du lärt dig i skolan, genom TVn eller i reklam? Vi påverkas mer än vad vi tror.
Svaren kan till exempel se ut så här:
En av mina förebilder är Gustaf Mannerheim eftersom han vid ung ålder blev föräldralös och hade en ganska tuff uppväxt men arbetade hårt, hittade sin plats och blev den enda i världen med titeln Marskalk av Finland. Mannerheim var modig, smart, principfast, driftig och en god medmänniska.
Och:
Jag vill bli ihågkommen som en god människa som bidragit till ett bättre samhälle. Av min fru och mina barn vill jag bli ihågkommen som en man som alltid fanns där, som var stabil i oroliga tider och som gjorde familjen lycklig.
För att kunna svara på frågor om dig själv och lista ut vem du är så krävs det två saker. Tanke och erfarenhet.
Vi får sällan en tankepaus idag eftersom vi ständigt använder telefonen eller tittar på TV vilket gör att hjärnans tankeprocess störs, hela tiden. Så för att förstå vem du är och vad du vill måste du stänga av TVn och lägga ifrån dig telefonen och bara tänka. Det kan ta lite tid men när du fått tillräckligt med tid att tänka så är det som om man kommer in i en speciell tankeprocess och allt börjar då klarna. Så ge dig själv tid att tänka och fundera.
Erfarenhet är inte riktigt lika enkelt. Det är något som växer med oss men du kan boosta din erfarenhet genom att ge dig ut och testa på nya saker. Allt du lär dig och allt du testar gör dig en erfarenhet rikare och kan hjälpa dig att lista ut vem du är och vad du skall göra med ditt liv. Läs böcker, studera, ring ett företag och gör ett besök eller fråga om du får gå med i en vecka, hitta på aktiviteter, starta en hobby, plocka upp ett gammalt instrument eller gå en kurs i något intressant. Listan kan göras hur lång som helst. Det viktigaste är att du inte är rädd för att testa något nytt och att ge det lite tid. Uteslut dock tidsödande aktiviteter som sällan ger något. Till exempel TV-spel och TV-tittande.
Efter ett tag har du kanske börjat förstå vem du är, vad du är duktig på och vad som är viktigt för dig. Kanske hittar du ett arbete i någon av dina aktiviteter eller så har du lyckats göra din nya hobby till en lönande verksamhet och du trivs hur bra som helst med det eller så har du inte kommit någonstans alls på vägen och behöver fundera mer. Då ska du fundera mer, eftersom det tar tid att tänka och bygga erfarenhet.
Det är sällan arbetet i sig som spelar någon roll utan snarare din inställning till arbetet.
Med rätt inställning så kan allt bli roligt, oavsett vad du gör. Eftersom du vill bli en bättre man så vill du också lära dig nya saker och lära dig kan du göra överallt, hela tiden. Det går också att hitta fördelar i allt. Har du negativa tankar så vänd dem till positiva.
Det är fysisk jobbigt -> Det här jobbet ger mig bra träning.
Det är så tråkigt för det finns inte så mycket att göra -> Det här jobbet gör att jag kan läsa böcker på arbetstid.
Jag utvecklas inte här längre -> Jag ska bli oslagbar på det här och tävla mot mig själv varje dag.
Gå det extra steget.
Läs igenom företagets hemsida och årsredovisning. Sök på internet och se vad folk säger om ditt företag. Kolla hur företaget sköter sina sociala medier. Finns det något att förbättra? Du kanske har kunskap eller kan skaffa dig kunskap för att förbättra olika delar av företaget. Var inte rädd för att gå en kurs eller studera på fritiden för att förändra din situation på jobbet. Din chef kommer garanterat bli glad om du frivilligt gått ett extra steg för att utveckla företaget och vem vet, du kanske får en ny tjänst eller flyttas upp ett steg och får möjligheten att testa något nytt.
Oavsett vad du kommer fram till så är det i slutändan erfarenheten som lär dig om något är roligt eller inte så var inte rädd för att lägga ner tid på praktik, studier och arbete. Det är först när du gjort något under en längre tid som du vet om det är något för dig.
Kevin Eriksson