Uttalande från Skandinaviska Förbundet angående Expressens försök till karaktärsmord

0

Ulrika Hallgren, som leder Mynttorgsaktivisterna och är koordinator för den sociala hjälporganisationen Blå Korset blev för ett par dagar sedan kontaktad av Gusten Holm från Expressen. De flesta av Expressen-journalistens frågor handlade om diverse kommentarer och bilder som Ulrika tidigare har postat eller kommenterat på olika sociala medier.

I artikeln, som publicerades av Expressen tidigare under kvällen, är det också Ulrikas engagemang på sociala medier som lyfts fram. Det hela är ett simpelt försök att karaktärsmörda en av få verkliga eldsjälar här i landet. En kvinna som under flera år har arbetat för Stockholms hemlösa och som anordnat hundratals aktiviteter vid Mynttorget, inklusive en av de starkaste drivkrafterna bakom de massiva protesterna mot FN:s migrationsavtal på samma torg de senaste helgerna.

Expressens fokus på de skämtsamma bilder och texter som Ulrika har publicerat visar att de är fast i sin egen filterbubbla. Hundratusentals svenskar har tröttnat på att bli stämplade som högerextremister, rasister och till och med nazister bara för att de står upp för sitt land. Istället har humorn använts för att håna och ironisera över elitens försök att trycka ner den lilla människan när denne vänder sig mot eliten.  

Vi är helt ointresserade av att diskutera memer eller annan humor med korkade journalister, vilket Ulrika i ett mail till Gusten Holm också meddelade. Vill någon däremot ha en seriös idédebatt är vi villiga att närsomhelst ta den.

I artikeln framkommer ett stort antal felaktigheter:

Ulrika Hallgren är inte styrelseledamot i Skandinaviska Förbundet. Hon innehar däremot en stödfunktion som koordinator för Blå Korset och leder Mynttorgsaktivisterna.

Varken Skandinaviska Förbundet, Nordisk Ungdom eller någon annan organisation knuten till oss har några som helst restriktioner på vilka som får bli medlemmar, oavsett etniskt ursprung.

Nordisk Ungdom driver inte den sajt som Expressen skriver om, vilket också tydligt framgår på den aktuella sajtens förstasida. (Sajten koling.nu, en numera nedlagd bildblogg, var en av Sveriges största skapare av memer och använde ofta svart humor i sina bilder)

Patrik Forsén
Ordförande Skandinaviska Förbundet