Nordisk Ungdom: Vi tar kampen från internet till gatan!

0

När vi startade Nordisk Ungdom var vi väldigt fokuserade på den metapolitiska kampen. Med små medel skulle vi skapa virala youtube-filmer och facebookbilder. Det har varit väldigt roligt och vi har definitivt förändrat det politiska klimatet i Sverige till det bättre.

 

Sedan vi startade vår Youtube-kanal har vi fått mer än 2,3 miljoner unika visningar.

 

Men man kan fråga sig vad för reell nytta detta gör för svenskarnas liv. Att ge folk ett gott skratt, inspiration att tänka annorlunda är givetvis bättre än ingenting. Problemet är dock att det inte ändrar människors livsval.

Det är när vi är aktiva på gatan som vi finns på riktigt. När vi delar ut mat och kläder till hemlösa eller bara genom vår fysiska närvaro – som vid våra återkommande nattvandringar – visar att ett motstånd finns mot den etablerade ordningen. Någonting konkret utanför pojkrummet.

Över 60 aktivister tog till gatorna för att hedra en fallen hjälte.

Vi har därför satsat mycket mer på den lokala organiseringen och runtom i Stockholm har lokalgrupper nu bildats. “Tänk globalt och agera lokalt” är kanske en sliten formulering, men inte desto mindre sann för det. Genom att utbilda lokala gruppledare som sedan kan skapa egna grupper som är verksamma på det lokala planet tar vi ett steg i rätt riktning. Vi vill påverka på allvar.

Blir en vän till oppositionen åtalad ska vi vara där utanför rätten för att visa vårat stöd. Gör kommunen en svekfull upphandling är vi där och säger ifrån. Folk ska känna att beslut de tar kommer att få konsekvenser. På gatan skapar vi ett ansvarskännande samhälle och på så sätt möjliggör vi en politisk framtid för de goda krafterna.

Fredrik Hagberg
Talesman Nordisk Ungdom