CasaPound – fascistiska hipsters på frammarsch

2

Det Italienska valet kan inte ses som annat än en stor framgång för oss som kämpar för ett fritt Europa. Nationalispartiet Lega (tidigare Lega Nord) blev största parti i högerkoalitionen och chansen är stor att vi får se deras ledare Matteo Salvini som Italiens nästa statsminister. Mycket intressant sker just nu i den italienska politiken, något vi på Skandinavisk Frihet ämnar att återkomma till fler gånger.

Lega är tyvärr för många skandinaver ett ganska okänt parti och många förstår nog inte magnituden i att de kan komma att axla ledarrollen för den italienska högerkoalitionen. För en skandinavisk publik är kanske det snabbaste sättet att presentera Lega genom det klassiska uttrycket ”Säg mig vilka dina vänner är och jag ska säga dig vem du är”. I Europaparlamentet har Lega bildat partigrupp med bland annat Front National från Frankrike, FPÖ från Österrike och UKIP från Storbritannien. En helt klart hårdför nationalistiskt samling av partier.

Denna text ska dock inte handla om Lega, utan om vilka partier som växer fram när de små högerpartierna blir större. Det mest intressanta partiet som tog ett steg framåt i valet är CasaPound. CasaPound är inte som något annat parti i valet, på det sättet att de egentligen inte är ett parti. Det bästa sättet att beskriva CasaPound är snarare som en kulturell och social rörelse. Ingenting i deras verksamhet eller beteende påminner om ett politiskt parti. För när var senaste gången du hörde om ett politiskt parti som ockuperade en övergiven tunnelbanestation och gjorde om det till en konserthall?

CasaPound grundades 2003 genom en ockupation av den statligt ägda byggnaden Via Napoleone III i centrala Rom. Ett sexvåningshus bara gångavstånd från Roms centralstation. Förutom att fungera som organisationens huvudkontor och socialt aktivitetshus så har man också gett gratis boende till 20 bostadslösa italienska familjer. För sju år sedan åkte Nordisk Ungdom ner till Rom för att hjälpa till vid en ny ockupation. Då förklarade en aktivist från CasaPound deras tänkande såhär.

– Alla nationella partier i Europa har funnits nära makten i årtionden. Titta på Front National. Titta på Lega Nord. Men de har inte uppnått något i realiteten. De har inte räddat en enda europé. Vi har hjälpt många familjer, och kommer hjälpa fler. I vår nya ockupation kommer vi kunna inhysa femton familjer. Dessa familjer hade annars varit utlämnade åt systemets “välvilja”. Och vi vet hur den ser ut…

Här kan ni läsa hela artikeln om när Nordisk Ungdom hjälper CasaPound att ockupera ett till hus i Rom.

Efter CasaPounds första ockupation 2003 har otaliga fler ockupationer genomförts. En av CasaPounds mest kände ockupationer är Area 19, en nedlagd tunnelbanestation i Rom. I den enorma lokalen arrangerades mellan 2008-2015 pubkvällar, konserter och idrottsaktivitet. Tillställningarna var helt öppna för hela allmänheten att delta i. En av deras kanske mest uppseendeväckande ockupationer är dock lokaliserad i Littoria. Där genomförde CasaPound en ockupation av ett relativt stor komplex som rustades upp och gjordes till ett aktivitetshus för människor i trakten. Strax efter ockupationen kom stadens brandkår och frågade om de kunde få en del av huset då staden inte längre hade råd med lokal åt brandkåren. Idag har alltså Littoria en fungerande brandkår tack vare CasaPound.

Så fortsätter det överallt. Ungdomar som får någonstans att lära sig spela musik, barnfamiljer som får någonstans att bo, äldre som får gratis läkarundersökningar. CasaPound tar över där staten sviker. När CasaPound nu ställde upp i valet var det alltså inte ännu ett parti i mängden, det var något helt annat. Deras valresultat landade på 1 procent och för att komma in i parlamentet krävs 3. För en organisation som egentligen inte är ett parti och med tanke på de flertalet stora nationalistiska partierna får man ändå säga att det är en framgång.

Det kan vara värt att nämna att CasaPound är långt i från perfekta i deras politiska tankar. En av deras största frågor är rätt till boende, vilket också är anledningen till att de har en sköldpadda som symbol. Ett djur som alltid har sitt hus med sig. Deras lösning på Italiens boendekris är dock att likna vid hyresregleringar, något som historien ganska övertygande visar inte fungerar. De har också ställt sig öppna för att homosexuella ska få gifta sig och gjort vissa andra tveksamma politiska uttalanden. Enkelt uttryckt kan man säga att CasaPounds storhet ligger i deras gärning, inte i deras politik. Och på många sätt är väl det också viktigare?

För snart sju år sedan bjöd Nordisk Ungdom in CasaPounds ledare Gianluca Iannone Sverige för berätta om CasaPound och deras arbete. Det är inte en underdrift att säga att CasaPound sedan dess fungerar som en inspiration och förebild för Nordisk Ungdom på många sätt. Inför deras besök hade de tagit fram en film som de tyckte presenterade dem på ett bra sätt. Filmen finns numer på youtube och är väl värd att titta på:

Precis som CasaPound inte på något sätt påminner om ett parti, så påminner Gianluca Iannone inte på något sätt om en partiledare. När man ser honom så tänker man snarare på en blandning av en Hells Angels och klassisk rockstjärna. På halsen har han texten ”Me Ne Frego” tatuerat, vilket fritt översatt betyder ”Jag bryr mig inte”. En fras som kom att användas av fascistiska aktivister i Italien under mellankrigstiden. Underförstått betyder det något i stil med, ”Ni kan bekämpa oss, ni kan skjuta oss, vi kanske dör i kampen, men vi bryr oss inte.” En devis som speglar Gianluca Iannone väl, en äkta italiensk fascist med ”machismo” så det räcker och blir över. Självklart är han också sångare i sitt rockband, ZetaZeroAlfa.

Här kan ni lyssna på en av deras mer kända låtar:

När det Italienska valet nu är över kommer de övriga partierna börja slåss om vem som ska bilda regering med vem, vem som ska få vilken ministerpost och vilka kompromisser man kan gå med på. För CasaPounds del betyder dessa saker dock ingenting, för de är inte ett politiskt parti. De kommer fortsätta ockupera nya hus, ge boende till barnfamiljer, sociala center till ungdomar och mat till fattiga . Om 5 år är det val igen, då får vi se vilken strategi som belönas av väljarna.

Som avslutning kan ni titta på denna 10 minuters dokumentär om CasaPound som Channel 4 News släppte några dagar innan valet. Då förstår ni också var begreppet fascistiska hipsters kommer ifrån.