18 aktiviteter du kan göra med dina barn

0

Bygg en lådbil av pvcrör
Du har förmodligen någon gång byggt en lådbil eller i alla fall sett en. Det här är samma princip men istället för trä som material så använder du pvcrör (plaströr). Det gör bilen mycket lättare och med mindre tyngd så kommer också möjligheterna. Roligast är om ni tillsammans designar bilen, köper in rör och knåpar ihop den själva men det finns färdiga byggsatser att få tag i också. Man kan dock behöva titta utanför Sverige för att hitta dessa. Ritningar, förklaringar och manualer finns dock gott om på internet. 

Lär er skjuta luftgevär
Luftgevär är en rolig aktivitet för både dig och dina barn. Har ni möjlighet så föreslår jag att ni går till en riktig klubb. Aktiviteten blir lite mer seriös och man lär sig väldigt mycket som gör luftgevärsskytte till en roligare aktivitet. Finns inte den möjligheten så går det alltid att köpa ett gevär och några måltavlor i närmsta hobbyaffär. Väljer ni att köpa ett luftgevär så välj gärna till ett kikarsikte och försök ställa in det ordentligt, det gör skyttet roligare. Tänk också på att det finns gevär i olika storlekar. Hitta ett som passar dina barn snarare än dig själv.

Besök historiska platser
Sverige är ett land fullt av spännande historiska platser. Det går att hitta allt från runstenar till gamla kyrkor, ruiner och platser där slag utkämpats. Ta gärna med en bok eller läs på lite extra om platserna ni besöker så att du kan berätta det som hänt och spela upp det som varit. Gör besöket till en historia, en saga snarare än bara ett besök.

Gå ut i skogen
Att gå ut i skogen kan vara hur avancerat som helst och hur enkelt som helst. Man kan göra allt från att tälta till att plocka svamp, samla sav eller grilla korv. Något som alla söner uppskattar är en egen kniv. Köp en barnkniv och lär honom att tälja en pinne. Barnknivar går att hitta billigt och din son kommer garanterat bli överlycklig. Låt honom gärna ha kniven så att den hänger i skärpet, det gör honom stolt. 

Biblioteket 
Biblioteket är en utmärkt plats att spendera några timmar. Välj varsin bok, sätt er i tysta rummet och lär ditt barn att njuta av sagans värld eller varför inte sätta sig i barnhörnan och läs högt. Ofta kan man samla flera barn vilket ger dig tillfället att inspirera fler och dina barn uppskattar säkert att få fler kompisar. Biblioteket är också en perfekt plats för att lära barnen vett och etikett. Det finns oskrivna regler som ska följas.

Lär er ett instrument
Knåpa ihop något själv, använd internet eller ta riktiga kurser. Välj ut ett par passande instrument och låt barnen få välja vilket de vill lära sig. Sitt ner tillsammans en liten stund varje dag eller planera in en, två gånger i veckan om det passar bättre. Kontinuitet är viktigt för att lära sig ett instrument vilket också gör att dina barn lär sig tålamod och får se resultat av sin övning.

Hugga ved
En aktivitet som uppskattas av såväl små som stora. Alla som någorlunda ofta hugger ved ser det lite som terapi. Dina barn kommer oavsett ålder tycka det är både häftigt och kul att hantera en yxa. Var noga med säkerheten, placera veden långt ut på kubben, bort från den som hugger så att en eventuell miss sätter sig i kubben och inte i benet. Stå bredbent och börja försiktigt.

Sparka boll
Att sparka boll kan vem som helst göra och de flesta barn tycker det är väldigt roligt. Det räcker ofta med att det bara är ni två men varför inte ta med en vän och hans barn så är ni flera och kan spela match. Anledningen till att något så enkelt som att sparka boll fick vara med på listan är just för att det är så oerhört enkelt. Det krävs nästan ingenting, alla tycker det är roligt och vi gör det alldeles för sällan. 

Skriv en bok eller saga och beställ hem
Att skriva en bok eller en saga tillsammans kan vara riktigt roligt. Man kan göra allt från ett litet häfte som man själv skriver ut och häftar ihop till hur avancerat som helst. På sidor som fiverr.com kan ni hitta personer som kan hjälpa er att göra spännande kartor, omslag eller illustrationer. Sätt ihop en 20 sidor lång bok och leta upp ett tryckeri som kan trycka boken åt er. Perfekt som julklapp eller för sonen att ha som sitt första säljprojekt.

Gör en hinderbana
Kan antingen göras med olika saker som finns där ni är eller byggas ihop av enkla delar. I skogen kan träd, stubbar, buskar, grenar, stenar och berg göra jobbet. I stan kan man göra hinderbanor med trottoarkanter, bänkar, trappor och stolar. Det är egentligen bara fantasin som sätter stopp. Ta med ett tidtagarur och klocka varandra för att se hur det går. 

Raka er tillsammans
Vid ett tillfälle när jag stod och rakade mig så kom min son och frågade om han fick vara med. Självklart sa jag och fyllde hans ansikte med lödder. Han frågade hur man gjorde och följde mina steg med en liten linjal istället för ett rakblad. Han berättade för alla att han rakat sig som pappa och det blev ett stående inslag hemma. Innan jag rakar mig frågar jag alltid om man vill vara med och det vill han nästan alltid.

Bygg – vad som helst
Att bygga är alltid roligt. Det kan vara allt från att bygga en koja med trä som material till att sätta ihop en modell. Gör-det-själv-kulturen är stor och det går att hitta mängder med sidor på internet som har idéer, tips, och instruktioner. 

Middag + hotell
Den här aktiviteten kanske passar kanske bäst om du har flera barn. Då är det viktigt att få pappas uppmärksamhet helt själv lite då och då. Du lär dig samtidigt känna ditt barn mycket bättre. Ta med ett av barnen på middag och bo på hotell. Stäng av telefonen och fokusera helt och hållet på att ha kul. Det är ganska spännande att bo på hotell, kanske finns det tom någon aktivitet som ni kan göra tillsammans på hotellet. Självklart gör du likadant med nästa barn vid nästa tillfälle så att alla får den där ensamma stunden med pappa. 

Klättring
Klättring har blivit väldigt populär och är en rolig aktivitet. Barn gillar som bekant att klättra på allt så varför inte använda den energin på en riktig klättervägg. Klätterhallarna har oftast prova på tider där ni får hjälp med att säkra upp er och en introduktion till aktiviteten.

Bestig ett berg
Att bestiga ett berg kan man göra i alla åldrar. Det gäller bara att hitta rätt storlek på berget. Är dina barn små så gör det gärna till ett stort äventyr. Åk dit innan och lämna hjälpmedel på väg upp för berget och en skatt på toppen. Har du äldre barn så varför inte satsa på Kebnekaise. Det är något man måste ha gjort en gång under sin livstid.

Grönt kort i golf
När jag var 13 år så åkte jag och pappa till golfbanan varje dag under sommarlovet. Vi tränade och tränade, pluggade tillsammans och lärde oss allt om golf. Det var en väldigt speciell känsla att få göra samma träning och samma prov som pappa. Jag är inte någon golfentusiast i vuxen ålder med jag är fortfarande väldigt glad över att vi tog det gröna kortet eftersom det ofta händer att man får ett infall och går ut och spelar lite.

Gå på teater eller konsert
Att uppleva livekultur är väldigt spännande oavsett ålder. Att se något live blir mer av en upplevelse än att se det på en skärm och eftersom det framförs direkt så kan det hända en hel del oväntade och roliga saker som man till exempel skulle ha missat i en färdigredigerad film.

Besök en äventyrsbana
Äventyrsbanor har blivit mer och mer populära och det finns allt från hinderbanor till höghöjdsbanor. Det brukar dock oftast vara en åldersgräns så var noga med att kolla upp all information innan ni åker dit. 

Kevin Eriksson