Priderättegången: Politisk rättegång mot aktivister

0

Igår avslutades den två dagar långa rättegången mot 13 aktivister från Nordisk Ungdom som stod åtalade för ohörsamhet mot ordningsmakten och störande av allmän sammankomst med hatbrottsmotiv. Hela processen är ett tydligt exempel på de senaste årens politisering av rättsväsendet och det borde ringa allvarliga varningsklockor att samma tingsrätt som ska döma i målet själva uppmanar sina anställda att medverka under Stockholm Pride. 

Det var den 5 augusti 2017 som en grupp från aktivistorganisationen Nordisk Ungdom genomförde en protestaktion mot Stockholm Pride vid Stureparken i Stockholm. Aktivisterna ropade slagord som “Skydda barnen från pervofestivalen” och höll upp en banderoll med texten “skydda barnen” med syfte att uppmärksamma Stockholm Pride och homolobbyns försök att sexualisera barn och minderåriga. Aktivisterna attackerades omgående av maskerade vänsterextremister och upprörda åskådare kastade flaskor och gjorde utfall mot gruppen. Ingen av dessa lagfördes, istället riktades ögonen mot aktivisterna som stod upp för barnens rätt att vara barn.

I början av rättegångens första dag framförde Nordisk Ungdoms talesman Fredrik Hagberg en protest om att en jävsituation förelåg eftersom alla tingsrätter i Stockholm, tillsammans med förvaltningsrätten och Sveriges Domstolar officiellt deltagit på Stockholm Pride samt uppmuntrat alla sina anställda att själva gå med i demonstrationen. Att en domstol deltar i en politisk manifestation är i sig anmärkningsvärt och riskerar att mynna ut i just detta: En domstol som tar tydlig ställning i en politisk fråga ska nu döma politiska aktivister som har protesterat mot den politiska manifestation som tingsrätten officiellt stödjer.

Samma tingsrätt som Nordisk Ungdom anklagade för jäv tog efter en stunds övervägande beslutet att jäv inte föreligger, en fråga som nu kommer att överklagas till hovrätten. Personen som hörs i klippet är Stockholms tingsrätt högsta chef Malou Lindblom, det är hon som är ansvarig för beslutet.