Använd internet rätt

0

De senaste veckorna har vi kunnat se gammelmedia rikta all sin kraft mot några av världens mest använda medium på internet. Gammelmedia med Bonnier i spetsen pekar ut Google för att de tillåter “hat™ -material” finnas på till exempel YouTube och som sökresultat via sökmotorn Google.

Som vi kan läsa så har nu Bonnier rört upp en sådan stämning att politikerna och hela etablissemanget nu kräver att Google skall justera sökresultat och innehåll för att bättre passa värdegrunden och detta kommer att bli resultatet av detta drev.
Google gör allt som krävs för att få finnas överallt i hela världen, inklusive i de mest totalitära länder. Som ett exempel är Google villiga att censurera sökresultat för sina kinesiska användare på beställning av det kommunistiska partiet. Och om ni trodde det var illa, testa då att Googla “white couple” från vår del av världen. Google ändrar sina algoritmer så att användaren som söker information eller fakta kommer att få upp de resultaten Google vill att du skall se. Vilket påverkar människors världsbild mer än de tror och kanske vad de reflekterat över själva.

Men istället för att upprepa hur illa och dystert allting är (det finns tillräckligt många nyheter och artiklar i den övriga alternativmedian som fyller detta behov ypperligt) så kommer denna artikel att handla om hur vi som konsumenter och användare kan ta oss runt censuren, signalspaningen och insamlingen av våra vanor på internet.

Först reder vi ut begreppen. Företag som Googles affärsidé är att låta användare skapa och konsumera innehåll på internet gratis på sina tjänster som Youtube, Gmail, sökmotorer med mera. Google tillhandahåller dessa tjänster till vad vid första anblicken ser ut att vara gratis men som vid närmare granskning har ett högt pris på vår integritet. Google lagrar information om våra vanor, så kallad metadata. Oavsett om denna sparas i en cookie på användarens data eller knyts till det inloggade kontot, så används denna för att kunna rikta in reklam som matchar just dina sökvanor och intressen. Allt du behöver veta om en individ finns i metadatan på Google-kontot eller i användarens cookies. Ni kanske som jag har hört någon trött politiskt korrekt person i er omgivning säga någonting i stil med;

“I morse visste min GPS att jag var på väg till jobbet av sig själv! Tekniken är imponerande och allt men man blir ju lite mörkrädd!”.

Till svars drar man en djup suck och därefter kan man med säkerhet satsa både hus och hem på att samma person nästa vecka stående vid kaffe-maskinen och berätta om sitt senaste inköp, en Amazon Alexa.
Vi känner instinktivt att vi inte vill ha dessa främmande företag  för nära inpå oss. Att de samlar statistik om oss och våra vanor för att sedan sälja den till högstbjudande. Men samtidigt vill vi aldrig vilja vara utan den bekvämlighet som den tekniska lösningen erbjuder. Denna artikel visar hur vi kan använda våra tekniska lösningar på ett privat och smart sätt.

Ändra vanor

Kasta ut webbläsaren Google Chrome. Denna webbläsare är tänkt att användas tillsammans med användarens Google-konton för att optimera insamlandet av meta-data om användaren. Det är inte vad vi vill. Därför använder vi istället Firefox eller Opera vilka är utmärkta webbläsare men till skillnad från Google Chrome betydligt mer hälsosamma när det kommer till vår kära integritet.

Ersätt Google som första val av sökmotor. Google är en dålig sökmotor. Google sök visar betalande resultat, ej bäst matchande och den sparar metadata om alla dina sökningar. Använd istället alternativet DuckDuckGo som är en alldeles förträfflig sökmotor vars syfte är att värna friheten på nätet och aldrig lagra metadata på dina sökningar. Gör ändringen direkt i webbläsarens inställningar för Standard Sökmotor så kan jag lova att ni inte kommer att sakna Googles sökmotor någonsin igen. Gör denna ändring på alla era smarta telefoner och era datorer.

Ta bort Google-konto och Gmail. Tanken med dessa konton är att din webbläsare ständigt skall vara inloggad på ditt personliga konto. Detta så klart så att Google kan binda den metadata användaren producerar till ditt konto. Ersätt Gmail och Google-konto med en e-postleverantör som prioriterar säkerhet, kryptering och som inte samlar och säljer din metadata.

Den generella tumregeln är att undvika de stora internet-jättarna till exempel Google, Microsoft, Amazon, Facebook med flera. Deras tjänster är gratis att nyttja av en anledning.

Bli anonym

VPN. Använd gärna VPN (Virtual Private Network). VPN låter vår internettrafik gå via en mellanpunkt. Denna mellanpunkts syfte är att maskera och dölja vår IP-adress och med den geografiska position. Detta hindrar snokande signalspanare eller hackare att knyta vår internet-aktivitet till vår internetuppkoppling. Spåren stannar vid mellanhanden. Välj en VPN-tjänst som ej kommer att lämna ut uppgifter till myndigheter eller Polisen (undantag görs vid särskilt grova brottsmisstankar). Valet av VPN tjänst är mycket viktigt. Välj en tjänst som kommer att ta strid mot myndigheterna till fördel för din integritet. Undertecknad kan rekommendera VPN-tjänsten IPREDator som uppfyller dessa krav.

Kryptera hårddisken. För användare av operativsystemet Microsoft Windows rekommenderas BitLocker. BitLocker finns redan i Windows -operativsystemen, men behöver aktiveras. För andra operativsystem eller typer av enheter så finns diverse olika lösningar.

Köp en kontantkortstelefon och betala den med kontanter. Telefonnummer kan behövas för många olika ändamål och vi har alla redan ett mobiltelefonnummer. Men då vi vill vara anonyma på internet och kanske skapa anonyma konton på tjänster som kräver en två faktors-verifiering med telefonnummer så är det en mycket bra idé att ha en kontantkortstelefon där man i förväg kan ladda på pengar för att ringa och sms:a anonymt eller för att bekräfta två-faktors verifieringar där telefonnummer krävs. Betala inte med bankkort eller kreditkort när ni inhandlar telefon och kontantkort. Inhandla därför kontantkort i en tobaksbutik och betala kontant.

För riktig anonymitet så finns The Onion Router (TOR) även känt som “Deep web” eller “Dark web”, vilket är en krypterad och anonym del av internet, otillgänglig för normala webbläsare. TOR tillsammans med en VPN-lösning kan göra en användare helt anonym och ospårbar. Denna tekniska lösning kan vi gå in närmare på och mer uttömmande i en framtida artikel om intresse skulle finnas.

Vi vill ha ett fritt, decentraliserat internet. Precis så som vi vill ha ett fritt och decentraliserat samhälle. Vi bör jobba smart och effektiv för att navigera runt fiendens hinder. Det är enkelt! Alla frågor mottags med glädje i kommentarsfältet.

[cmsmasters_toggles shortcode_id=”ebnrjf13fm” mode=”toggle” animation_delay=”0″][cmsmasters_toggle shortcode_id=”vcfu02zyru” title=”Utvalda länkar (Klicka för att förstora)”]

Webbläsaren Firefox
Webbläsaren Opera
Sökmoton DuckDuckGo
Krypterad och säker E-post tjänst. Hushmail (ej gratis)
Krypterad och säker E-post tjänst. Protonmail
VPN-tjänsten IPREDator
Tidningen PC för alla testar VPN-tjänster
The Onion Router -project
Kryptera Android telefon
[/cmsmasters_toggle][/cmsmasters_toggles]

Aktivist 10