Vett och etikett på gymmet

0

Gym kan vara en härlig plats. En plats där vi kan fokusera på träning, lämna omvärlden något och vara för oss själva. Det kan också vara en plats där vi umgås med en vän eller snackar strunt med stammisarna. Tyvärr finns det också alltid någon eller några som har en förmåga att förstöra stämningen på gymmet. 

Gymmet kan också vara en läskig plats, en plats där man som nybörjare tvekar både en och två gånger innan man går in. Man håller sig på sin kant, känner sig svag och liten. Som tur är släpper det där väldigt fort. Så snart man blir varm i kläderna och har koll på vad man gör så blir det genast lättare att glida ner till träningen. 

Det finns dock vissa som aldrig lyckas acklimatisera sig till miljön och precis som i vilken miljö som helst gäller det att försöka passa in i kulturen och inte störa någon annan på ett irriterande sätt. Man tar seden dit man kommer. 

För att du inte ska riskera att vara den där killen, eller för att du som nybörjare ska veta hur du förhåller dig till miljön så kommer här några enkla tips.

Lägg tillbaka grejerna efter dig

Det finns få saker som kan förstöra träningsmoralen så mycket som att behöva lägga halva träningstiden på att leta efter vikter, hantlar, klämmor och andra redskap. Det tar väldigt kort tid att lägga tillbaka allt på sin plats och alla blir så mycket gladare om man kan fokusera på träningen istället för att leta efter grejer. 

Tvätta av det du använt 

En av dem största anledningarna till att man blir sjuk på gymmet är alla bakterier som finns där. Ditt immunförsvar går ner när du tränat hårt och du utsätts för maskiner, stänger och hantlar som sällan eller aldrig blir ordentligt tvättade. Att dessutom behöva hoppa på en maskin som är blöt av svett en extremt äckligt. Nästan alla gym har rengöringsartiklar, ofta en sprayflaska och papper. Använd det!

Sköt din hygien

Av samma anledning som ovanstående och för att det är så mycket trevligare för alla andra. Kom i rena kläder, tvätta händerna, använd handsprit innan och efter träningen. 

Ta din tid men slöa inte i onödan

Nästan alla på gymmet har ett schema att gå efter. Man kör olika övningar i olika följder. Att behöva vänta på maskinen är ingen fara men att behöva vänta för att killen som använder den vilar extremt länge mellan sina set, pratar i telefon, leker med telefonen eller står och pratar med någon är oerhört jobbigt och irriterande. Ta din vila, kör övningen som du tänkt men försök att vara effektiv, framförallt om någon väntar. 

Lämna telefonen

Du är på gymmet för att träna. Inte för att ta kort, kolla Facebook eller smsa. Lämna telefonen i väskan eller i fickan. Det ger dig bättre fokus och du irriterar ingen annan. 

Var ödmjuk

Det kommer alltid nya killar till gymmet och man är oftast lite osäker som ny. Att se stammisar som tränat i flera år bufflar sig fram, vara otrevliga eller skratta åt någon är inte bara tråkigt för den som blir utsatt utan även för oss som står bredvid. Låt grabben köra sin grej, hjälp honom och förklara. Du var också ny på gymmet en gång i tiden. 

Skippa stönandet och skrikandet 

Det finns en del människor som måste låta så fort dom rör på sig eller lyfter något. Att man tar i, gör ljud eller kanske till och med skriker när man lyfter extremt tungt är det ingen som ifrågasätter men att stöna varje gång man lyfter en hantel från marken eller flyttar sig från en maskin till en annan är det ingen som uppskattar. Tänk dig vilken annan miljö som helst. Det är helt enkelt inte accepterat att göra massa konstiga ljud.

Det här är några tips på hur vi tillsammans kan skapa en schysst miljö på stället vi älskar. Hoppas att det hjälpte.

Kevin Eriksson