Framtiden är här – och den är precis så otäck som vi förutsåg

1

Det känns inte som att det var särskilt många år sedan som vi började varna för konsekvenserna av ett alltmer digitaliserat och kontantlöst samhälle. Varningarna passerade närmast obemärkta förbi, ibland nonchalerade som rena konspirationsteorier. Jag tror även att vi själva höll oss lite avvaktande till kritiken och få av oss lever som vi lär, om ens någon.

Det är enkelt att skylla på att det är mycket enklare att anpassa sig och idag känner jag ingen som inte har någon av delarna; smartphone, gmail, bank-id och google som sökmotor. Tidigare användes internet till 90% av användare som byggde hemsidor, länkade till varandra och utbytte åsikter och idéer. Idag används internet till 90% via 4 hemsidor, kontrollerade av gigantiska tech-företag som lever på att samla information om sina användare.

Inte så farligt? Låt oss ta en titt på Kina, så kanske polletten trillar ner.

2014 lanserade kommunistpartiet grundlinjerna för ett socialt kreditsystem som är planerat att sjösättas över hela fastlands-Kina 2020. Systemet samlar information från fyra huvudområden: juridisk trovärdighet, social och kommersiell integritet samt agerande i statliga angelägenheter. Med hjälp av över 600 miljoner kameror som installerats kommer företag och myndigheter genom toppmodern igenkänningsteknik kunna spåra rörelse- och beteendemönster för hela befolkningen.

Ditt beteende på sociala medier, dina inköp, dina spelvanor, dina relationer – allt kommer att samlas in för att sedan poängbedömas. Med låga poäng får du svårare att ta lån, nekas flygresor och hotellbokningar och omöjliggöra för dina barn att gå på vissa skolor. Har du däremot höga poäng kan du slippa kontantinsatsen för bostadsköpet, få rabatt på resor och tillgång till de bästa skolorna. Hur många poäng man har kan man också publicera enkelt på sociala medier, för allas beskådan. På så sätt kan du enkelt ta reda på om det är värt att umgås med din vän, eller om hans låga poäng riskerar att sänka dina.

Kineserna älskar det. Märkligt tycker du? Inte alls. Argumenten har vi hört förut: Har du inget att oroa dig över, så kommer inte systemet att påverka dig negativt.

Tror du att det här bara är möjligt i en kommunistisk diktatur? Tänk igen. Vi håller redan på, som jag var inne på tidigare, att frivilligt ge bort all nödvändig information för ett liknande system i västvärlden och vi gör det med samma argument som kineserna.

Frågan är inte var det här ska sluta, den frågan är redan besvarad. Frågan är hur vi ska ta oss ur det här.

Patrik Forsén