Matsedel för fem dagar i vildmarken

0

Att slänga ihop en matsedel kan väl inte vara så svårt tänker du. Det är det inte heller, om man har tillgång till kyl och frys. 

För en tid sedan var vi några vänner som skulle spendera en vecka tillsammans i skogen och en stor utmaning innan vi ens hade kommit iväg var att komma på en vettig matlista som inte bara skulle ge oss bra mat men också kunna förvaras utan kyl och frys samt tillagas med tanke på viss vattenbrist.

Efter lite knåpande lyckades vi ta fram en matlista som var billig, alla gillar, höll utan kylskåp och som helt enkelt var bra mat. Trots den fina maten kostade det oss inte mer än ca 300kr/person för hela veckan. 

Måndag

Lunch: Korvbricka

Middag: Ostburgare med grönsaker

Eftersom vi gav oss av på måndagsmorgon så åt alla frukost hemma innan vi möttes upp. Korvbrickan till lunch utgjordes av blandade korvar med hög kötthalt som grillades över öppen eld. Hamburgarna gjorde vi helt enkelt av köttfärs tillsammans med lite lök och kryddor som toppades med en ostskiva. Dessa stektes i våra två stormkök. Grönsakerna som var till bestod av enklast möjliga. Tomat, gurka, sallad etc.

Tisdag

Frukost: Äggröra med bacon

Lunch: Spenat och ägg

Middag: Pyttipanna av rotfrukter och kassler

Ägg, som i stort sett bara vi svenskar förvarar i kyl var ett givet val att ha med sig. Ner med äggen i stekpannan, hacka, stöt och lägg till lite bacon så är frukosten färdig. 
Lunchen gjordes av stekta ägg och fryst spenat, som tyvärr inte längre var så fryst men fortfarande mycket god. 
Pyttipannan var något av ett pussel att få ihop. Inte för att det är speciellt svårt att laga utan för att det krävs ganska mycket mat efter en hård dag och stormköken är förvånansvärt små. Vi stekte allt på en gång, av den enkla anledningen att vi var hungriga och ville ha mat men pyttipannan görs med fördel i omgångar.

Onsdag

Frukost: Makrillfilé med peppar, lök och parmesan

Lunch: Grönsakssoppa med kassler

Middag: Korvgryta med svamp, lök och morötter
Jag kan erkänna att frukosten kanske inte låter speciellt god men det är den. En utav deltagarna som vanligtvis inte gillar makrillfilé såg nöjd ut efter frukosten, och det gjorde självklart även vi andra också. Till lunch använde vi oss av konservsoppa och hackade i lite kassler. Dagen avslutades med en sorts korvgryta av blandade korvar med hög kötthalt och mycket svamp tillsammans med lite lök och morötter.  

Torsdag

Frukost: Ägg, paprika & tomat. 

Lunch: Sallad med bönor och rökt skinka

Middag: Allt-som-finns-över-gryta med bönor

Sista hela dagen i skogen startade med en god omelett med paprika och tomat. Till lunch blev det en förvånansvärt mättande sallad med mycket blandade bönor och rökt skinka. 
När vi gjorde matlistan så räknade vi lite i överkant på allt, dels för att inte ha för lite mat och dels för att kunna slänga ihop något gott till torsdagens middag. Allt som blir över passar bra. Vi köpte även lite extra bönor eftersom vi inte visste hur mycket som skulle bli över.

Fredag

Frukost: Stekt ägg

Lunch: Bönor i chilisås. 
Veckans sista dag. Ingen middag eftersom vi tog oss hem lagom till middagstid. Sista dagen vill man hålla det enkelt. Matlagning ligger inte högst upp på saker man vill göra, därför valde vi att steka några ägg på morgonen och värma några konserver med bönor i chilisås till lunch. 

Som ni säkert förstår var det mycket att bära, men det är också riktigt bra mat. Vi gick alltid mätta från matbordet och det krävs om man ska arbeta på olika sätt hela dagarna. Man skulle självklart kunna klara sig med frystorkat eller mycket ris eller pasta men vi ville ha riktig mat och det är ett hett tips. Maten betyder väldigt mycket när man är blöt, trött och hungrig. I nästan alla måltider hade vi väldigt mycket smör för att få maten så mättande som möjligt och det gjorde stor skillnad. 

 Hoppas att matsedeln hjälper dig när du och dina vänner ska ta er ut i skog och mark!