Mynttorgsaktivisterna – en tillbakablick

0

Ulle & Sanna berättar här både personligt och rättframt om aktivism för Sverige och Svenskarna, om Mynttorgsaktivsterna och dess utveckling som ledde fram till att Blå Korset skapades. 

Aktivistgruppen startade tidigt på hösten 2016 med att erbjuda hjälp och stöd till hemlösa, fattigpensionärer och ekonomiskt utsatta medborgare. Innan hösten 2016 så hjälpte vi samma målgrupp tillsammans med andra rörelser. Ett antal år före 2016 har vi varit aktiva i  flera andra utomparlamentariska opinionsyttringar.

Att ge hjälp och stöd till utsatta medborgare har varit vår huvudsakliga uppgift som vi varierat med blandad aktivism som vi utfört med jämna intervaller. Antingen på egen hand eller tillsammans med aktivistorganisationen Nordisk Ungdom/Skandinaviska förbundet.

Det har rört sig om allt från utdelning av flygblad och direktaktioner till att vi har besökt olika demonstrationer för att dokumentera och rapportera till våra följare etc. etc.

Vi besökte den olagliga ockupationen ett antal gånger där fullvuxna män från Afghanistan (majoriteten kom dock från Iran) ockuperade Mynttorget innan de flyttade till Medborgarplatsens trappa. Medborgarplatsens trappa som i folkmun kallades ”Tindertrappan” efter det att sommarklädda kvinnliga politiker från ”sjuklöverns” partier besökte männen och lät sig bli både hänförda och förda bakom ljuset av de fullvuxna männens berättelser om hur svårt de haft det i hemlandet och hur traumatisk deras resa genom minst 8 säkra länder hade varit innan de till sist nådde ”bidragsparadiset” Sverige.

Sverige – landet där man som illegal (många av dem med flera avslag på sin asylansökan) dygnet runt kan ockupera offentliga torg – medan svenska medborgare som demonstrerar med batongslag blir nedslagna till marken av kravallutrustad polis. De afghanska männen tycks ha uppnått någon slags diplomatisk immunitet ty de fick som sagt ockupera våra torg olagligt månad efter månad. Om detta vill vi berätta.

Det var egentligen först när vi ställde oss på Mynttorget och drog i gång/utvecklade de tysta manifestationerna som vi insåg att vi behövde ett namn i stället för att kalla oss kamratgäng/aktivistgrupp. Där föddes namnet Mynttorgsaktvisterna och vårt arbete förenklades avsevärt. Nu kunde vi samla allt vi gjorde på samma sociala mediekanaler och det var lättare för intresserade att ta kontakt med oss för att delta och förenklade även då vi skulle söka sponsorer för vår mest påkostade aktivism ”hemlöseprojektet”

Var sak har sin tid och med drygt två års arbete med främst hjälp till hemlösa och utsatta så kände vi att vi borde gå vidare med just denna dominerande aktivism. Tusentals timmar, tusentals koppar kaffe, oändligt många matlådor, mackor, strumpor, vantar, underkläder och kramar senare satte vi på oss tänkarhatten och funderade.

Antingen skulle vi som smått börja knyta i hop säcken för verksamheten i dess nuvarande form eller utveckla det och engagera fler resursstarka personer till detta fina ändamål. Under sommaren som nu passerat så hade vi ett antal möten med aktivisterna/ledningsgruppen i Nordisk ungdom/Skandinaviska förbundet där vi diskuterade olika sätt att arbeta på och strax innan valet 2018 så var vi ganska överens om hur verksamheten skulle se ut.

Onsdag den 26 september såg en ny gren i det skandinaviska trädet dagens ljus. Då släpptes pressmeddelandet som ligger som länk nedanför denna text. Där finns även länk till hemsidan “Blå korset” som är väl värd ett besök. Där berättar vi om hur verksamheten är uppbyggd och är tänkt att utvecklas. Vidare finns det information om hur just du kan stödja oss. Vi tar tacksamt emot matvaror (torrvaror, konserver), hygienprodukter eller en penninggåva. Nu kommer tyngsta fokus att läggas på Blå korset så stort och varmt tack till Er alla som på något sätt stöttat oss i Mynttorgsaktivisternas hemlöseprojektet.

Mynttorgsaktivisterna som aktivistgrupp finns kvar och så håll utkik på sociala medier, det kan fortfarande dyka upp något som vi vill delta på eller utföra och där vill vi gärna ha med DIG!

 

“Sverige åt svenskarna och svenskarna åt Sverige”

– Per Albin Hansson

 

Varma hälsningar

Ulle & Sanna

www.blakorset.org

 

Läs mer:

Lansering av Blå Korset – solidaritet på riktigt!