Den grå verkligheten kallar!

0

Äntligen är det här valet över. Borta är alla feberheta drömmar och förhoppningar och utanför mitt fönster har världen återgått till grå och regnig höst. Konkret verklighet. Det här är något som inträffar varje valår och det är givetvis poängen. Utan det här skådespelet skulle demokratin knappast överleva och dess magi är uppenbart oerhört smittsam. Det hela är helt klart ett ämne som vi behöver återkomma till, men vi ska nog låta febern gå ner lite innan vi ger oss in i den dissekeringen.

För Skandinaviska Förbundets del var den här valrörelsen en stor framgång och Nordisk Ungdoms kampanj moderatpolitik.nu bedömer jag som den mest framgångsrika kampanjen hittills. Nordisk Ungdoms signum: små resurser, humor och en träffsäker fokus uppfylldes med råge. En kampanj som kanske kostade 80 000 rubel lyckades reta upp kändisar, partiledare, ledarskribenter, journalister och myndigheter så till den milda grad att MSB klassade kampanjen som yttre valpåverkan. 

Parallellt med moderatpolitik.nu-kampanjen gick Nordisk Ungdom in och stöttade upp Alternativ för Sveriges valarbete i främst Stockholm och tusentals timmar av valarbete lades ner för att få ut valsedlar på alla valkontor, till hushåll och direkt till väljarna i handen på gatan. Det är mannen på gatan – aktivisten – som allt til syvende og sidst hänger på. De aktivisterna finns i Nordisk Ungdom och det är nu tid för oss att axla ansvaret på riktigt. Det här kommer inte bli en kamp via valurnan i första hand och det har vi vetat länge nog nu.

Den konkreta gråa verkligheten väntar oss. Det är där avgörandet står.

Patrik Forsén
Ordförande för Skandinaviska Förbundet